Wednesday, August 15, 2012

Recipe: My Famous Amos

Assalamualaikum ^_^


Akhirnya siap jugak biskut famous amos aku pagi tadi...famous amos lah sangat! Hahaa. Actually biskut chocolate chips je. Tapi disebabkan bau aroma dia semasa dibakar tu betul2 menyengat hidung sesiapa saje tu memang sebijik macam bau famous amos. Rasa pun lebih kurang sama lah. Tapi aku punya coklat cip tu,  takde lah cair macam famous amos punya. Pandai2 lah cair kan sendiri dalam mulut. Hewhew


Ni pun resepi kawan mak. Aku suka sangat kongsi resepi ni kat orang. Kadang2 kalau rajin, aku buat pastu bawak lah pegi hostel bagi member2 makan. Kalau raya pulak, aku selalu bawak balik kampung. Tak sampai setengah jam dah abes dah eh biskut ni. Laju je dorang makan. Aku pun sempat capai 3-4 biji je daripada 1 balang yang aku bawak..So harini aku pun nak kongsi jugak lah dekat blog kesayangan ni.

Bahan-bahan:

1)    2 cawan gula castor (mine use 1 1/2 je sebab taknak manis sangat)  |  1 buttercup

2)    4 biji kuning telur  |  1 camca teh esen vanilla

3)    4 cawan tepung penaik  |  1 cawan milo

4)   1 camca teh soda bikarbonat  |  chocolatechips



Sebelum tu panaskan oven pada suhu 180 celcius selama 20 minit



FIRST
Campurkan Bahan 1



SECOND
Campurkan Bahan 2. Tapi sebelum tu kacau dulu kuning telur bersama dengan esen vanilla.


THIRD
Masukkan milo dulu, pastu baru tepung. Tepung masukkan 1 cawan pastu kacau, masuk 1 cawan lagi, then kacau...sampai lah cawan ke-4



FOURTH
Masukkan soda bikarbonat. Lepas tu masukkan chocolatechips ikut suka nak masuk banyak mana =)



FIFTH
Bentuk kan bulat-bulat.
Bakar adunan selama 10 minit dengan suhu 150 C.






DAH SIAP!!!




Maceh bace!

36 comments:

  1. simple resipi ni bleh cuba ni. meletop-letop aww famos amos u.hee. kat dapur ada coklat chip lebih tuuu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah..tapi takde lah meletop sampai putus tangan kan :D

      Delete
  2. Thanks sharing. sukanya kita dapat recipe biskut fav. :)

    ReplyDelete
  3. Kakak! Ya Allah ini resipi mesti cuba!! sy mmg minat biskut ni. Thanx for sharing sis :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Excited nye amy..hehe. Ha silakan cuba silakan cuba ;D

      Delete
  4. Aku dah buat raya tahun lepas, tapi aku memang tak suka sangat baking cookies. Kalau baking cakes suka lah. heee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku pulak suka buat mane yg ak tau n senang..hikhik

      Delete
  5. femes amoooossss..... hehehe... bestttnye org pandai cookies nie.. ak minat tp x gerak2 lagi nak buat...hehehe...

    thanks share resepiii.... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. zaty.... bahan2 nie semua kacau campur dalam 1 bekas ke??

      Delete
    2. aah nai..sume kacau dalam 1 bekas je
      heheh..nnt buat lah tau :D

      Delete
    3. ok... dah buat nnti kite tunjuk kat zaty ek..tp camner bentuk die ntah nnti..haha

      Delete
  6. sedap nyee.. pos sini sikit.. hahaha !

    ReplyDelete
  7. Ee suka biskut ni tp tak pernah buat sendiri. hehe =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. cube lah buat sndri pulak laen kli ee..nikmatnye bile kite buat pastu orang laen suke makan biskut yg kite buat tu. ;)

      Delete
  8. Replies
    1. ok.terliur boleh, tapi jgn sampai meleleh k.. haha

      Delete
  9. wow...ini isteri idaman ni...hihi

    salam perkenalan tuan rumah..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah..ahakz ;p

      salam perkenalan juge annur ;)

      Delete
  10. http://chot91.blogspot.com/2012/08/contest-segmen-bersama-warna-kegemaranku.html

    first contest dri chot..feel free to join n support me yar friend..tq..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah..nnt kite cari gambar yg sesuai ;)

      Delete
  11. huhu menarik.. rasa seperti chipsmore sebenar :D

    ReplyDelete
  12. Replies
    1. chipsmore murah je. yg mahalnye famous amos kt shopping mall tu.hehe

      Delete
  13. ni boleh sep duit beli femes amessss yg mahal tu. :D

    ReplyDelete
  14. salam tn pny blog. akak rase macam nak try resepi awak ni sbb nmpk mcm paling senang dari sume yang akak google. hehe. tapi nak kompem kn, takyah gune mixer kan? kacau je macam biase eh. akak takde mixer. tgok resipi lain semua kene gune mixer. huuuu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah kak..tak perlu mixer. memang kena guna manual sebab kita letak banyak tepung. ;)

      p/s: guna nama anon sebab tak tau kenapa dia xboleh publish as my blog's name :(

      Delete
  15. awak..xya gune mixer ke>???? macam besttje

    ReplyDelete
  16. Assalam akak , klau milo tu gnti ngn serbuk koko leyh x ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam..itu tak pasti lah dik..tak pernah try lagi..hehe

      p/s: terpaksa kena guna nama anon sebab tak tau kenapa tak boleh publish as my blog's name :(

      Delete
  17. cawan tu sukatan macam mana? maksud cwan saiz apa?

    ReplyDelete

Cer komen.Cer komen.tanjat boboi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...