Sunday, November 25, 2012

Resepi: Oreo Cheese Cake


Assalamualaikum ^_^


Waduh waduh. Kok selalu betul ya aku ngepos entry pasal makanan. Udah ilang idea apa nggak? Cess..

Actually kek ni dibuat oleh bff aku yang kebetulan tidur di rumah aku sementara mencari rumah sewa. Jadi boring boring, dia pun buat lah oreo cheese cake. Untung untung dapat jugak aku merasa oreo cheese cake yang aku tak pernah rase lagi ni. hewhew


BAHAN-BAHAN:

1. Any marjerin
2. 3 batang oreo
3. Cheese Philadelphia
4. Gelatin halal (jenama Nur atau Nona)
5. Whipping cream
6. Any susu (HL atau Dutch Lady)



First Step
Asingkan biskut oreo daripada krim putih didalamnya.
Tinggalkan 3 biji oreo (seperti di gambar).



Letakkan 3 sudu gelatin ke dalam air panas (seperti di gambar)
Sementara menunggu gelatin tu cair, boleh lah kita proceed step seterusnya.



Hancurkan kesemua oreo, termasuk 3 biji orea yang diasingkan tadi.



Panaskan 4 sudu of marjerin.
Letakkan marjerin yang cair ke dalam orea yang telah dihancurkan.
Gaulkan marjerin tersebut bersama oreo supaya oreo yang hancur tadi dapat melekat dan tidak hancur selepas dibekukan nanti.
Mampatkan oreo ke dalam bekas dan masukkan ke dalam peti ais sementara menunggu step kedua.


Second Step
Pukul 1 buku cheese philadephia sehingga kembang.
Setelah kembang, masukkan pula krim daripada oreo dan gaulkan mereka.
Kalau nak manis sikit, boleh tambah gula kasar.



Masukkan whipping cream (1 kotak kecil).
Masukkan 3 sudu susu.
Gaulkan bersama.



Masukkan gelatin.
Gelatin bertujuan untuk mengekalkan bentuk cheese cake supaya tidak cair selepas dibekukan.
Masukkan baki serbuk oreo (3 biji oreo yang diasingkan tadi).



Letakkan adunan cheese bersama bahan2 tadi ke atas oreo yang telah dibekukan tadi.
Topping oreo sebagai hiasan =)
Simpan di dalam peti dan bekukan selama 4-6 jam.



Tadaa!
Oreo Cheese Cake dah sedia untuk dimakan =D




TQ.

50 comments:

  1. delicous la nampak kek ni...:))menarik nak dicobe ni..

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. arini cuti dik...abg posmen suh anta esok..haha

      Delete
  3. woittt senang nye nak buat !! nanti i nak try laa atqqqqqqqqqqqqqqq

    ReplyDelete
  4. ko mmg suke memsk ke? mcm best je kek ni..nak rase sikit weyh..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh2. nnt ak buat lagi ak bagi ko tau..hehe

      Delete
    2. xbagi siap...hahahaha

      ni alamat aku..

      no 16 jln 7 taman desa jaya 45500 tanjong karang selangor..hahahahaa

      Delete
    3. hahahaha!! baek bos. klo xsmpi thn ni, thn dpn smpi lah tu XD

      Delete
  5. pehhh sedapppp. memang pevret nana ni cheese cake. kalau dapat memang makan duduk senyap2 je nikmat betul rase cheese tu. sukee ! ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak boleh kacau lah eh klo nana makan cheese cake? hehe..betul.red velvet pun sedap gk. tp klo mkn banyak2 pn muak kot cheese2 ni.

      Delete
  6. menarik la
    senang je rupanya nak buat
    nak try buat la nnt wink3~
    thanks 4 sharing :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sharing is caring ;) nanti buat tau. pastu sharing pulak kt blog cik kumbang.hiks

      Delete
  7. Nampak sedap. Tapi rasanya saya tak boleh nak makan. Hmmm.. Lama betul tunggu entri baru awak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhu..tulah.nak update takde idea sangat nak tulis ape.

      Delete
  8. oreo tu klu blend je bblh x? sbb kite xde lesung batu haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. better letak oreo dlm plastik pastu ketuk2 smpai hancur. blh jgk cmtu. hihi

      Delete
  9. esok pun esok laa sys,jnji dpt rasa kek dari handmade sys..hahaha..dapnya..dapnya..dah ngidam ni..huhu

    Jom singgah kalau sudi :
    http://chot91.blogspot.com/2012/11/waterworldi-city-shah-alam.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok..jgn pegi mane2 tau sok. sok mst bungkusan kek terdampar kt depan pintu umah..hehehe

      Delete
  10. zaty yg comel saya nak jugak oreo cheese cake huhuhu... jom join contest ni, klik je kat sini :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. prince noob nak? ehhh boleyyy. nnt kite anta. heee

      Delete
  11. huwaa....rs nk bt lg..best nye..nyum nyum....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe..pa, tlg buat lagi! dorg sume ni nak kek mu..;D

      Delete
  12. nampak sedap.rasa mesti lg sedap kan :)

    ReplyDelete
  13. mengggggggodaaaaaaa nya oreo cheese cake ni

    ReplyDelete
  14. sedappppppppppppppppppppppppppppppppppppppppnyeeeeeeeeeeeeeeeeee
    T.T nakk rasa..! Na taw Na xkn berjaya klau nk buat sndri ;c

    ReplyDelete
  15. kalu gf aku pandai buat ni kan bes.. hoho

    ReplyDelete
    Replies
    1. share lah entry ni kat dia sebagai hint..dia blh blaja buat nnt. ;D

      Delete
  16. Campur2..especially oreo Dezee kalau makan rasa pening jer..huhu.. XS

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh nape boleh pening mkn oreo? rugiiinyeeee huhu

      Delete
  17. hee.sys tak sampai pun..abg posmen dah makan kut..haha..

    Singgah dan Berilah sedikit pandangan tentang entry ini kalau sudi..:)

    http://chot91.blogspot.com/2012/12/blog-chot-di-di-ambush.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. eeeii..memang nak kena tau abg posmen ni! ;p

      Delete
  18. terima kasih share tips buat kek.

    saya mau try masa chinese new year tahun depan:)



    http://inijojomerah.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihih..silakan silakan. sronok rasanya dapat share rsepi ni kat org lain. :)

      Delete
  19. perghh konfem manis giler! makan sikit boleh lah..sbb sy xtahan dgn kemanisan oreo.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh tak manis sgt pun aisya. betulll..tak tipu. cuba try buat :)

      Delete
  20. wahh ade resepi kek oreo..perghh sedap tuuu

    ReplyDelete
  21. Replies
    1. aah dear..tak payah bakar..simpan dlm peti je :)

      Delete
  22. awk, 3 sudu gelatin ke dalam air panas tu, air panas byk mana? tqvm for the recipies.. :)

    ReplyDelete
  23. I've followed your recipes and may I know why my cake is separated while lifting it ? huhuuuu. it is separated between the cheesecake and the oreo base :'( so sad.

    ReplyDelete
  24. thanks for this. hihi nak buat minggu depan :D

    ReplyDelete

Cer komen.Cer komen.tanjat boboi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...