Saturday, November 10, 2012

Asparagus with Daging


Assalamualaikum ^_^


Harini cuaca sangat cantik kan? Cantik bermaksud cuaca yang panas yang membolehkan baju baju yang dijemur cepat kering. Alangkah bagus kalau harini dapat melakukan aktiviti aktiviti di luar. Yang sedang melangsungkan majlis perkahwinan, memang lancar lah majlis harini kan. Tahniah pada yang sudah bergelar isteri atau suami orang harini. Next time giliran aku pulak. Hohoh~


Hujung hujung minggu memang selalu masak sekali ngan mak kat dapur. Jadi salah satu dari menu harini adalah Asparagus dimasak bersama daging. Tau tak ape tu asparagus? Bukan adek beradek sugus tau. No no noo...Asparagus maybe antara kita pernah dengar tapi tak pernah rasa. Ataupun ada setengahnya tak pernah dengar atau tak tau pun camne bentuk asparagus tu.



So inilah asparagus tu. Agak2 cam tak? Hehe..Ok lah. Asparagus ni sejenis sayuran lah kan. Aku malas nak senaraikan ape khasiatnye. Kalau nak tau google je. Semua dihujung jari anda. Apa yang aku suke asparagus ni, bile kita masak dia, rasa dia sangat sedap. Dengan crunchy, dengan manis-tawar dia. Haha aku tak retilah nak explain camne. But why don't you try this at home. Sangat senang je nak buat.


Asparagus with Daging


First of all, you just need beberapa keping daging dan segulung asparagus. Perapkan daging yang telah dihiris menjadi keping-kepingan (jangan nipis sangat) dengan minyak bijan, garam dan black paper selama 3-4 minit. Then gulungkan daging bersama beberapa batang asparagus. Cucuk daging dengan lidi supaya balutan tu tak terlepas.



Then, frying on the pan.


Apabila daging kelihatan sudah masak, angkat lah ^_^


So yummmyyyyy hokey!!
Nak makan dengan nasi boleh, nak makan gitu je pun sedap. Sekali hidangan je mesti licin lah asparagus dgn daging ni.
Heheh..

Cuba lah =)


TQ.

29 comments:

  1. kat JB dari tghari tadi hujannn. memang aktiviti di luar rumah terbantut lah. hehe. wah2 best tu kalau nana memang tak sempat lah nak gulung daging tu pastu cucuk ke hape, memang main tumis je terus dgn asparagus tu sekali. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh tapi nana kreatip. mst blh buat inovasi ckt2 ag tu.hiks

      Delete
  2. Na jujur btaw ni 1st time na dgr asparagus ni..so tenkiyu for the info
    tp yg xbole tahan daging tu!!!!!
    NAKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK~!!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah..naa u should try this ok..nnt blh mkn daging yg very delicious tuuuu...heeee~

      Delete
  3. Tie kalau aku kena buat 6 batang lah, sebab ada 6 orang dalam rumah nie. Haha. Must try nie, nampak healthy dan bagus untuk diet. kuikui

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sesuai utk diet pix..ratah gitu sajo pn sedap doh.sayur ade, protein ade.hehe

      Delete
  4. bgs utk kesihatan and diet mcm cik fie ckp tu hihi~

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah..miss volvo pn boleh lah try nnt. hihih

      Delete
  5. He..grill pun sedap..letak lemon skit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ouh yke? boleh try lps ni..letak lemon atas daging lah kan..

      Delete
  6. dulu mse kecik2 slalu mkn asparagus..skrg da jarang..tp seriyes asparagus mmg sedp..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. mase kecik2 dah mkn da asparagus? bgs nye tau awl..heheh. tp mmg sedap lah kan. ;)

      Delete
  7. Heheh. Lagi sedap kalau Cik Izzati yang masak. Ye tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh sy mmg masak sedap. hahah..angkat bakul sndri betul :p

      Delete
    2. Ehem. Benda elok tak baik ditangguh-tangguh? Hahahah. Pelik sungguh kan?

      Delete
  8. meleleh2 air liur tak tertahan tgk gambar ni..hee..

    Jom terjah kalau sudi ..TQ :
    http://chot91.blogspot.com/2012/11/travel-to-singaporeuniversal-studio.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. nah sapu tangan lap air liur chot tu..kikikiki

      Delete
  9. asparagus .... manis ni ... suka suka suka !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada terpikir gak nak masak guna dapur karen... cambest je

      Delete
  10. xpernah mkn la asparagus ni....
    bl da tgk mkanan ni...terasa nk cuba lak..hehehe..
    singgah follow tau..

    ReplyDelete
    Replies
    1. done follow u.
      eh nnt try lah.sedap tau! ;D

      Delete
  11. waaaa kreatip nyeeeee..
    nmpk mcm very the mewah kan ^_^
    bole try ni..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.mmg very the mewah kan.edit je blh ni..

      Delete
  12. Selaku penggemar daging merah, menda alah ni betul-betul berjaya menggoda aku.

    ReplyDelete

Cer komen.Cer komen.tanjat boboi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...