Wednesday, December 29, 2010

3 idiots, u are FUNNY.



Good evening! lau sebelum nie aku bangun nak dekat tghari je, tapi tak sampai agi la. juz nak hampir la ke tghari. hehe `ish3...anak dara' camtu la besenye lau emak cakap. aku pun 'ye2 baek mak.'


tapi disebabkan penangan cite 3 idiots, aku sanggup bgn seawal 8.30 pagi sebab citer dye stat 8.30 pg. so memang da set alarm awal2 la kan dari semalam. semangat punye pasal nie. lagi2 amir khan nie blakon. huhu. dari sem lepas lagi aku nak tengok citer tu. aku penah try cari dalam youtube. tapi lembab giler! aku pn fed-up.


aku tau cite nie men kat tb pun sebab aku tgk ramai kwn2 aku tgk kt channel fiesta skg, 110. dye offer free dari 27 dec sampai 1 jan lau tak cilap. memang sekejap la kan. nak promo la tu.
then aku dgn muke mantong nie pun turun bwh, amek remote, then tekan 110. adek2 laki aku yg kebetulan de kat situ pn tgk. so the conclusion, cite yg sgt sgt sgt sgt menarik.



OK. yg pakai baju merah tu Farhan (madhavan), Rancho (amir khan) and baju hijau tu Raju (sharman) and last skali Pia (kareena kapoor).

dalam citer nie farhan n raju agak low sikit level kepandaian dye. tapi si rancho nie mempunyai daya imaginasi and intellect yg sgt tinggi. banyak part2 bes yg ade. antaranye situasi mencemaskan bile kakak kpd pia nie beranak. this 3 idiot nie yg kene jd bidan. then, dgn otak yg genius, ranchon jadikan vakum *ala, vakuum yg kite slalo vakum uma tu, sebagai penyedut baby. yela, baby tak mo kua. mak nye letih da meneran nie. so at the end, kua la. tapiii...ha,,kene tengok la sendiri seterusnye..hehe saje buat suspen.



banyak jugak la part yg sedey + lawak nak mati + gerem giler! + oppss + waahh!. and banyak jgk unsur2 suspens yg buat kite rase "laaa...patut la" atau "hehe..aku da agak da" or "tesentap meyh!". pastu at the end of the story, aku tak tau la diorang nie shooting kat mne, tapi pemandangan dye sgt3 canteek! air laut jernih bersih membiru jew. aish canteek bangat la! tak sangka ade lagi tempat cmntu kt dunia nie.

incident yg paling aku suke even sad or happy:

1) part kene vakuum anak
2) saat2 ranchon diberi pen dari virus
3) chatur kene bagi speech yg da diolah oleh ranchon, memang kaw2 la dye kene kan.
4) saat2 pertemuan diorang bejumpe balik
5) part ranchon tolong kwn2
and many more la. so sape yg tak tengok memang rugi la. banyak pengajaran juge!

idiot yg dimaksudkan aku rase bile kite create something new yg kadang2 kite rase tak logik and like idiot. erm. tu ape yg aku rase la dari cite nie.

bile kite rase kite tkut or gelabah, katelah.."sumenye baik2 aje" - ranchon (starring by amir khan)


psstt..psstt..: jgn lupe tengok bola mlm nie! nak tgk M'sia mng and padan muke Indon! tak perlu kot nak kate M'sia gune dukun and markus, tolong la jgn macam bagus sgt. tak ya belakon sgt!! and jupe, hey pmpn,u cannot enter ok!

Trimas sudi bace

nak naik bas la hari2 camni.

adoyyy..malam2 memang suke kan kuarkan banyak2 entry nie. aku la. korang aku tak tau. hehe. tak tau la nape. semalam skali 4 kuar. ishh,,zaty sungguh active berbelog waktu malam, ala2 kutu malam. eyyss! kutu malam merayap tgh2 malam daa. aku tak. aku burung hantu je yg mate bulat and tepaku je tu. =p


tau tak sebab ape aku cakap nak naek bas tiap2 hari? teett! salah..kuang3...


mesti la nak naek kan lau design bus stop dye camni...


bile duduk kt sini ase cam still duduk kt uma sambil tgk tb agi.

memang setiap kali sebelum tggu bas kt bus stop nie, kene prepared dlu pewot tu ngn makanan ciap2, means, makan ciap2 dari uma sebab anda akan sentiase lapa bile tgk iklan McD yg mcm perghh lapa siod tgk burger dye.

ha..bus stop nie mst ramai tak suke kan. berat kite yg slalo kite sorok2 tu akan dipampang teros kt situ. serta merta orang kt sekeliling pun akan cakap `uh, so heavy.' or `huh? so light!' dan muke pun tros betukar jadi power rangers merah.

"geylang si paku geylang..geylang si rama-rama"
or
"buai laju2..sampai pokok sena..ape dalam baju..seluar cina tua"
or
"isabela adalah..kisah cinta dua dunia.."

lau agak2 berangan nak jadi khairul fahmi, ley la duk sini. and belatih la jadi keeper yg bagus supaya terkenal cm khairul fahmi. *nak jgk gne name tu..hee

lalalala~ "eh,sejak bile ko tukar rambut alfro nie joyah? aku tak penah tgk pun."
and bile bas da sampai, joyah pun bangun.
"ciss kuang asam! tipah tertipu..!"

~hehehe~

Trimas sudi bace

Creative is Fun!

bile cakap pasal creative, mesti kite terpikir bende2 yg unique and sometimes it'll be fun! kekadang bile kite tengok iklan kt billboard kt M'sia, nampak tak real kan? bukan cakap tak bagus. tapi skali skala create sumthing new untuk industry adv kan best? kite pun lau boley hari2 nak tgk iklan tu. and lau tepedaya, memang laku la kn product dye. so, pekate kite tukar iklan2 yg agak bored kepada iklan yg lebih real. baru bes kan?

Contohnye:
very sharp sampai ley potong daging der.hehe

iklan nie suruh kite gune cat dye sebab cat dye mesra alam. so pasni tak yah la buat kempen mesra alam sebab product nie da protect alam kite. *haha, memandai jew ak.

slrupp! this rope is so delicious! macam makan mame slrupp..lau nak rase juz get on the ship ya! huhu

"ok2. lau sesape nak jadi cm saya sila jangan beratur."

nie la teknologi baru lau nak ptong rumput kat belakang uma tu.

nie bukan koko krunch yg tumpah ke ladang gandum ea. nie namenye muntah ijau. hihi

selain dapat melepaskan hajat, anda juge dapat menikmati pemandangan dan dalam sekelip mate meluncur salji di eropah yg anda idam2 kan sgt tu. syaratnye mudah saje. kau duduk je ha atas tandas tu. `euww..haha..

so, being creative is like a good thing yg boley buat kite ase excited bile kite tgk. dye macam "wow!" "amazing!" "brilliant!" "fantastic!" and segala macam teruja la yg nak tekeluar an.


Trimas sudi bace

Tuesday, December 28, 2010

jom buat anak!

haa..haa..da pikir yg bukan2 la tu kan? hehe..aku bukan nak aja buat bende2 yg tak elok nie. aku juz nak tunjuk muke bakal2 or calon2 anak kitorang camne je. tu pun lau sampi ke jinjang pelamin la. have fun!


1) ta daa....nie la hasilnye. hahaha

alololo tiut nye dye. comel nye dye cam name ibu, comel-liness. hehehe

2)


3) 

4) 

5)

ha, define sendiri la ne baby boy and baby girl. aku pun da conpius da nie. huhuh
mane yg mcm cina2 ckt, ha..ikut bapaknye la. lau cam mlayu2 ckt, ikut mak nye la. lau mne mate2 yg bulat tu pun ikot ibu dye jgk. LOL =D

and the last one, paling best skali.
hahahahahah! ta daa! nie la hasil gabungan muke kami..meletopz an?
lau tak caye tu, g basuh muke 3-4 kali, tampar ckt muke tu bia ase sakit baru tengok balik taw.
hehehh..tak ley blah la muke nie. lawak2. mcm mr bean da aku nengok.
yg pasti, pipi tu pipi haku! 

anda nak try? meh2.

psstt..psstt..: suke giler muke baby 1st tu..yg ats skali tu.. comel bangat! =)


Trimas sudi bace

klung klang! klung klang!

sape yg bising2 nie. sape yg riuh bebenor masak nie? lah..kau ke zaty. ko masak ape?

takde la spesel sgt aku masak pun. bende2 basic2 jew. nak dijadikan cite, pagi tadi mak de masak tempoyak ikan and rendang dging pon ade agi. pak long bagi. so aku pun duk terpikir....humm..nak masak ape lagi ek. lauk kaler kuning da de, kaler coklat kehitaman da de. kaler ape lagi ek takde?

OK! kaler merah takde! hehe.. lau lauk yg tak pedas takde tak bes la makan. ase cam tak beselera nak makan. pastu dgn pantasnye aku berlari ke dapur (actlly tak lari pun. lari tu cam da dramatik sgt da), bukak peti ais pintu atas, then tgk haiwan ape yg blom kne makan agi nih. bukak punye bkk, da check it out da, jumpe la udang. ok, idea yg bernas suda keluar! hari nie kite masak sambal udang..yeay!

Bahan2 nye:

separuh bawang besar
sedikit halia
cili kisar
udang
garam 
gula
air 

Cara2nye:

1. goreng dlu udang besame ngn kunyit and garam. pastu angkat.
2. tumbuk bwh besar ngn halia.
3. tumis bwg and halia yg ditumbuk besame dgn 2 sudu cili kisar.
4. taruk ckit jew air, bagi dye tak pekat sgt.
5. masukkan garam n gula sesdap rase.
6. bile sambal da agak2 sedap, masukkan udang yg digoreng tadi.
7. sekarang, sambal udang da ciap untuk dihidang!

nie pun da tinggal cikit. dimakan oleh mereka.

perasan pape tak? ade tak yg mcm tak lengkap lagi? humm...ha! sayur takde la. jangan tak tau ye. mak saya sgt tekankan suh makan sayur. aduh duh duh. so again and again ( hehe..tenyanyi lak lagu 2PM), selongkar lak pintu peti ais bwh skali. tengok2 de kacang buncis. so tak nak la masak cm bese. boring ouh. masak len ckt la.

so, bahan2 dye telur, ckit kcang buncis, cili merah, bwg kecik and garam. lau nk pedas ckt letak la gk cili padi 1. so kcg buncis tu ptong kecik2 dlu. pastu hiris bwg kecik dan cili merah. ok, pastu pecahkan la dlm 2-3 biji telur then masukkan bhn2 td dalam telur tu. jangan lupe masuk garam ckt. so, jdi camni la sebelum masak.




lepas da masak jadi camni lak.



ha, ade jgk la kaler ijau2 cikit an. cukup syarat la tu de sayur even cikit ye mak. hehe

psstt..psstt..: alhamdulillah kenyang =)

Trimas sudi bace

ade ape pada comeliness zaty

cube sebut name kat atas tu ley tak? ish3... mesti ramai yg sebut comel-liness kan? salah la kawan2. maksud yg saya nak sampaikan bukan dgn menyebut comel-liness. tapi tak pe. sebut camtu pn takpe. saya tak mara pun. suke macam kanak2 ribena ade la sebab orang pggil kite comel. huhu. ok2. takmo perasan da.


nak tau sebutan betul dye camne? ok, camnie ye. come-liness. atau bahasa bakunye 'kam-liness'. u get it right? cube sebut.. COME-LINESS. orite, good! that's my gurl. hehe


haa..sebutan da betul skarang nie ramai da tnya saya ape maksud comeliness tu wahai cik zaty. dan saya menjawab kepada mereka2 ini, 

"cari dalam kamus. mesti jumpe"

dan mereka pun berkata,

"ok!"

tapi dalam ramai2 tu, de sorang nie tanye,

"zaty, ape maksud comeliness tu sebenarnye"

aku pun cakap bende yg same,

"cari dalam kamus oxford. mesti jumpe"

dye pun cakap lagi,

"da cari da. tak jumpe"

lau dye tak jumpe maksudnye mesti ramai tak jumpe jgk kn. emm. nak gtaw ke tak nak. nak gtaw ke tak nak. kang lau gtaw kang cakap aku nie perasan perah santan. kang tak gtaw cian lak. dye mesti da lame dok tetanye mksud name aku tu. dgn mengumpul sgale kekuatan yg ade, aku akan mghukummu (haha, tetibe masuk sailormon plak da) aku pun gtaw la,

"maksud dye cantik or lawa"

ending cter tadi, dye pun berpuas ati la. alhamdulillah. hilang suda kegusaran dan kemusykilan beliau keatas name aku yg mcm skali sebut cam masuk bakul angkat sndiri la plak kan.

aku pernah dengar, kadang2 ape yg kite cakap jadi 1 doa kan. tu yg aku nie dok beria2 la cari mksud yg tersirat ckit.aku cari time diploma lagi and teros gune name tu sampai skrang. susunan huruf dye pun cantik. lepas da tambah tolak darab bhagi, kire commercial la kan name nie. bukan tak nak gune name yg mak ayah bagi. tapi skali skala cube sesuatu yg laen pun sonok gk. tak gitu cik tipah? hehe

psstt..psstt..: mksud dazzle adelah menawan. lau rase2 nak gune, gune la =)

Trimas sudi bace

Monday, December 27, 2010

femes nye aku.

rase nak muntah tak? haha. jangan la. cian saya awk perli saya camtu. teett! fullstop. takya nak ngade2 eh cedey2.

nak kate femes mmg tak ah kan. tak sefemes hanis zalikha lagi. hehe.


Ha, nampak no plat tu. canteek kan? bese la. name aku. kuang3 (perasan agi)

mesti korang pelik kan asal la aku nie beria2 sangat cakap tu name aku. padahal da terang lagi besuluh dgn mggunakan battery enegizer agi yg name tu ejaan nye adela T.A.T.I. not Z.A.T.Y.

Ha, sebenarnye nie adelah name panggilan aku kat kelantan. kekadang dorang nak mesra2 ckt, manje2 ckt, panggil la name tati. tapi nie besenye mmber2 aku jew panggil. yg rapat ngn aku. 

yg laen sume panggil mc T. dulu aku slalo eja pkataan mc tu sbagai mek. tapi dorang cakap,

'bukan mek la tiey. eja dye gini. mc. tapi pggil mek ugop(jgk)'

pastu stat dari tu, aku pn tukar la ejaan dye kepada mc lau mesej ngn diorang. and name mc tiey and tati still melekat smpai skang.

lagipun owang klntan nie suke panggil pendek2 jew. diorang suke panggil yg hujung2 or depan2.

lau husna = mc na,
zaty = mc tiey
aifa = cik pah *jgn mara epa heheh

kekadang afifah = mc p
suziran = mc sue
sazlinda = mc sha
jaja = mc ja
dan seterosnye.....

ha, name anda ape? bia saya translate kn. hehe

Trimas sudi bace




Saturday, December 25, 2010

kawen?? tema pink??



tadi baru jew pegi uma orang kawen. anak pak long belah mak aku kawen. umo? mude lagi kowt. 22 thn. sepupu ak yg pmpuan tula. 22thn. tetibe minda ak yg gatal ni 'erk, korang pun same an hehe, dok tepikir bile la ak nak kawen ek. belaja tak abes agi. setahun setengah lagi. pas belaja nak keje. bile plak nak kawen nie.


as usual, this thing mesti kite pernah bincang dgn bf kite an. yela, kite couple sekarang pun da bukan untuk maen2 macam budak skola dulu. relationship sekarang ternyata lebey serious. da takde istilah cinta monyet ok. no, no, no.


penah 1 ari nie tanye kat dye,


me: u, agak2 bile kite ley kawen eh. sdare mare pompuan i sume kawen time umo dorang 22thn. i thn dpn da 22. ley la kn? *sambil tegelak2. saje je nak test dye.
dye: i baru nak keje yang. tengok la dalam 5 thn.
me: hah??? 5 thn? mak aih...lambatnye! *dalam ati cam da nak membara da nie kawen lmbt.
dye: ok la tu. i pun baru stat keje nie. nak kene kumpul duet dulu.takkan nak bg anak bini makan daun.
me: bagi u ok la sebab time tu umo u baru 26. u laki takpe la. i time tu umo da 26 nampak cm lambat da taw. i baru target 24 or 25.  T_T *poyo je nie
dye: ye.. i taw. tapi i kalo boley nak la tunggu i da beli kn 1 uma untuk kte. kete sebijik untuk kite. senang la nnt sume da de yang.
me: lau camtu terima jela offer 'abg angkat' u tu. jadi pramugara.


*********


emm.. memang lambat la ak nak merasa nasik minyak sndirik kan. tapi pape pon betul jgk cakap dye. ak pun kalo boley lepas da kawen nanti memang nak sume bende tu ade dulu. baru ase cam terjamin cikit. at least bile da kawen nnt ade la privacy untuk pengantin baru. tak gitu kak limah? hehe


tapi ak pun tak ley la kan nak goyang kaki je tunggu orang meminang. sementara tu ak pn ley keje jgk. cari rezeki untuk family and diri sendri. memang la kalu boley duet untuk kawen nnt sepatutnye laki yg keluarkan. tapi tak salahkan pihak perempuan keluarkan jgk. baru adil. 


actually nie juz rancangan jew. kite hanye merancang jew, tapi Tuhan yg tentukan. terpulang la rezeki masing2 sape kawen awal sape kawen lambat. kekadang de orang kawen awl, tp lmbat dapat anak. and de orang kawen lambat, dapat anak awl. sume tu de hikmahnye. tapi tula. couple lame sangat pun tak bes, takut hilang manis dye. orang dulu2 jgk bagus. bercinta lepas kawen. tengok mak2 ayah2 kite. rasenye mesti dorang tak bercinta lame. tak mo la jadi cam 1 artis nie. becinta sampai 10 thn, tapi sempat kekal dlm marriage dorang 10 hari jew. ya Allah. minta simpang malaikat 44. harap2 nye tak mcm tu la.  


bile terigt senior2 kite yg skang nie da de anak, tepikir lagi bile nak de anak plak. 'haa zaty. da2. xya ngade2 la nak pikir sal anak. belaja pon abs ag. huhu.. betol gk. ok. da tak nak pikir sal anak. cermin buku dulu ek! hahah..ye2 buku. saya akan ngadap awak lagi. slagi tak abes ngadap saya tak akan pikir sal nie ag ye.


tadi dalam kete nga syok2 cite sal kenduri kawen tadi, mak pon cakap...


"zaty, nanti awak kawen tema ape? mesti pink kan?"


hehhehehe...mak ni. cam taw2 jew. ha, mak2. nanti kan zaty da kawen, zaty nak pelamin cm ni taw.
tak pun camni.

pastu kan mak, zaty punye kasut nak mcmni.
ha, mak pilih la ne yg ok.

pastu zaty punye kad kawen.

pastu zaty punye kek.

lau untuk tetamu bagi nie la.

lau tempat akad nikah cmni lak.

and last skali mak. bunge2. haa, nanti zaty baling kat mak eh.

"Allah".. kata mak sambil tepuk dahi..well, u noe me mak..hihihih~ 

camtu la impian ak. tak tau la tecapai ke tak. lau ikot kemampuan memang tak tercapai dek akalmu, kata elyana. ntah la labu. cita2 tu tinggi. tinggal lagi usaha jew. keje kuat2, dapat uet banyak2, then ikut suka kau la nak buat ape an.

p/s: kepada tuan/puan empunya gambar, mintak maap ye pinjam gambar skejap. it is same wif my dream.tq

Trimas sudi bace      

Friday, December 24, 2010

Journey ke taman negara : part last!

yeah! akhirnye sampai jgk ke episod last nih. dapat la aku buat tajuk laen pasni. hehe

Ok, pagi tu lepas sarapan, kitorang dibawa ke Lata Berkoh. kali nie kitorang tak naek 6 orang 1 bot.cume dapat 3 orang 1 bot sebab tempat yg kitorang nak lalu nie cetek ckit la kn dr semalam. so, dalam perjalanan tu, aku nampak biawak komodo! ok tipu. aku nampak biawak la yg pastinye.nga carik makanan. Then sampai la kt Lata Berkoh.

Kitorang tak mandi pon sebab sejuk sgt la. hoho. nak dijadikan citer, tempat nie memang banyak sgt Pak Cat, atau name commercial dye pacat. sume org memang tak lepas la kene geget ngn pacat kt sini. tapi bukan kt atas batu nie taw. sebelom sampai sini, kitorang kene jalan dlm utan dlu. time tu plak nga ujan. memang syok la kan geng2 pak cat nie menggeget orang. adek ak sampai kene 3-4 kali. ak nseb baek skali jew.

Lepas tu, kitorang dibawa pule ke tempat Kelah Sanctuary. kat sini kitorang ley bagi makan kt ikan kelah. juz bagi pallet jew sebab ikan2 nie memang da dilatih makan pallet je.

Pastu da bagi makan, kitorang pun balik otel untuk ciap2 balik ke rumahku syurgaku. kikikih~
Dalam pukul 1lebey kitorang pon check-out then ucapkan selamat tinggal n thanx to pakcik Rosli sebab sudi guide kami! and kalo sesape yg perlukan khidmat dye, gtaw ak ek. nant ak rekemen kn no dye.

psstt..psstt..: kekadang best jgk kn anggap kayu2 yg de kat sungai nie sebagai buaya. baru adventure cikit bile duk atas bot. hehe

Trimas sudi bace

Journey ke taman negara : part 2.2

Hehe. rase macam banyak lak entry sal taman negara nie. tak pe, lau tak nak bace, ak tak mara pun. juz nak sharing kepada sesiape yg tak pernah pegi sini. that's it.


Ok, petang sabtu lak, lepas pagi tu da masuk utan and naek canopy walk, petang nye kitorang dibawa pegi ke perkampungan orang asli, name nye Kampung Jeram Panjang. untuk pengetahuan sume, kat M'sia nie ade 18 kaum orang asli. tapi yg kat sini adelah kaum negreto; suku kaum batek. dengar pon da cam negro an? memang pon sebab muke dorang memang saling tak tumpah macam orang negro.

Ha, nampak tak? cam orang negro kn? eh! tapi yg belah kanan skali tu bukan taw. dye melayu asli. ayah ak tu. hehe. kat sini kitorang diajar cara buat damak. damak nie dye macam lidi but dibuat tajam hujung dye and de letak sikit racun. lau manusia kene memang kiok la dlm 15 min. lau binatang dlm 10 min. racun or bisa nie tak de penawar. lupe nak cakap. damak nie dorang letak dalam sumpit. bese nye dorang gune untuk sumpit binatang la, takkan manusia plak kan.
ha, ni la damak. de 5 damak kt situ.

nak tau tak? dorang pun pandai cakap melayu taw. and bhse inggeris skit2. tu pon guide2 tu yg ajar, bukan ape, tak nak dorang kene tipu la ngn mat saleh. mase syok2 dengar lesson nie, makin ramai lak group yg smpai. tujuan dye same la cam kitorang. after tu, kitorang diaja menyumpit oleh guide kitorang ni. bes taw! ohoh~ lau nak tengok gamba de dlm fb la. tengok kt citu jela eh. 'malas nak upload sbnornye,hihi..

pas da begambar ngn dorang, kitorang pon balik la.eh, de mamat ncem tengok kau la. ah, abaikan! haha. cube ingat sikit bf kat uma tu..'baek2. time otw nak balik otel, abg tu lalu kt bahagian jeram. memang basah la kn. dye ley plak kona2 bg kitorang kne air. pastu, de bot laen datang pon dorang sengaje lalu btol2 tepi kitorang. memang lencun! haha.. tapi best la.

ha, nampak tak jeram kat situ. kat situ la kitorang lalu aritu.

Ak nak cite sikit la sal kehidupan orang asli nie. menarik taw. jom bace yyee!

kematian: si mati akan diletak tergantung kat atas pokok, di ats uma si mati. pastu barang2 si mati dibiarkan dlm uma tu sebab dowang pecaye yg roh si mati nie akan gune balik brang2 dorang. then, owang kg kat situ kene la pindah sebab dorang pecaye yg roh si mati nie akn ganggu dorang yg masih idop.

perkahwinan: si lelaki akan pegi berburu, and si perempuan akan memasak. tak kesa la masak ape kn. pastu si lelaki nie akn bwk mkanan yg dye buru tadi sebagai bukti cinta dye kat pompuan nih and si perempuan nie akan masak la. then, nak taw dorang nie da sah kew blom jd somi isteri, kite tengok malam tu. kalo malam tu, dowang tido dlm bilik yg same, then pagi esok dorang kua bilik same2, maka sah la dorang jadi somi isteri. tapi...lau malam tu dorang masuk bilik same2, then esok pagi sorang jew yg kua, yg lagi sorang da lari, so tak sah la perkahwinan dorang! interesting kn?

3 haiwan yg dorang buru: tupai, monyet and 1 lagi tak ingat.

gune duet untuk: beli garam, gula, tembakau, beras and 1 lagi tak ingat jugak.

psstt..psstt..: tunggu part akhir taw =)

Trimas sudi bace

Thursday, December 23, 2010

Journey ke taman negara : part 2.1

Masuk ari ke-2, masuk la utan kn, seperti yg dirancangkan la, ber'jungle-trackking' untuk ke puncak bukit terisek. after breakfast, stat la melangkah masuk ke utan rimba, yg dihuni beberapa haiwan liar dan jinak, 'huhu..de kew yg jinak. kitorang masuk stat dari pukul 9-1 lebey. kau bayangkan.........atoy, sakit kaki mak ni ha..! 'sejak bile kau jadi nyah, padahal kau memang pmpuan kn.


Sambil2 pak li nie bagi penerangan, 'da memang tugas dye, dye sempat gak suh kitorang hati2 dengan binatang yg benama Cengkiak ni, atau nama commercial dye Cik Kiah. eh, kau jangan main2, cik kiah nie bile da gigit, bukan setakat sakit. ciap bedarah ag. ishh...tak mo la den. da agak lame jugak la kn bejalan nie, kitorang singgah kat canopy walk. yg best nye nak citer kt sini, canopy walk yg de kat taman negara kelahiran pahang ni, The Longest Canopy Walking in The World! haa, tak de sape ley celen taw even negara luar. 'bangge sambil angkat kening hehe. kat sini ade 9 jambatan gantung. mule2 jambatan dye pendek, so tak de la goyang sangat. bile da makin hujung, jambatan dye daaa makin panjang. aish...bederau gak la adrenalin dalam badan ni. seb baek la tak de penyakit gayat. lau tak, mao nye tehuyung hayang jambtan tuh. then, terus kan la bejalan. 'takkan nak behenti separuh jalan kn, kau penat datang sini 3 jam dok melangut dalam bot tapi tak habiskn, tak syok la kn. 


Ha, da nampak kan bukit terisek lagi 800m ke hadapan? nampak macam dekat lagi kn, padahal jaoh agi nih. jaoh2. da la kene nek tangge.setiap tangge 2 mao nye setinggi separuh dari buku lali ke lutut. mendaki punye daki pny daki, 'nie bukan daki sesape taw,jangan terase,hihi, akhirnye sampai la kitorang di 1st point view Bukit Terisek.


OK, da sampi jugak an. kat sini kitorang behenti makan sandwich and minum air ckit. nak kumpul tenaga agi nih. ingat nak turun bukit senang kew. oh, no no no. sebenarnye turun bukit la paling penat. bile kite naek bukit, kite juz gune tenage kite. bile kite turun, kite akan cube sedaya upaya tahan diri supaya tak jatuh. kau bayangkan dengan tanah nye licin sebab ujan, dengan akar2 kayu yg tak stabil, memang senang la kan nk jatuh. and disebabkan kite turun bukit la kaki kite akan sakit sampi 2-3 ari taw. fakta dari pak li kite nie. kan pak li kan? hehe..

Nak stop dulu boley? i'm sleepy already and a little bit hungry. but the time now is 2.21 am. cannot eat la deyy. nanti porut buncit and tak elok makan malam2 then tros tido. tak mo tak mo. =)

psstt..psstt..: tunggu lagi tak pe kan ;)

Thanx sudi bace

Wednesday, December 22, 2010

journey ke taman negara : part 1

Rase nye cam tak best la kan entry sebelom ni citer yg saya pegi taman negara, tapi tak citer ape yg seronok nye kat sane. tamao la very the skema kan. mao santai2 jew. lau nak taw, bace la taw. :)

ok, kat entry pon cakap part 1, so maksudnye post kali ni juz nak citer untuk ari petame la ye. I sampai dalam kol  12.45 kat jeti kuala tembeling, yg ala2 belimbing jew bunyiknye nih,'asal ak tetibe gune I ni? watever, haha. tapiii...dengar ye tapi..bot akan betolak pukul 2.30. ha, kire la bape lame kitorang jenuh menunggu.

tik tok tik tok, jam pun da pukul 2.30. so boley la melepas. tapi ni bukan melepas yg tuuuttt tu taw. heehe. ni maksudnye belepas la ke kuala tahan. horray! after 3 jam lebey dalam bot and da kematu da nie, kitorang pn saaampai la. dekat kedai terapong nie la kitorang jumpe En.Rosli, merangkap guide kitorang nie. he is so friendly, and still strong. strong means masih kuat and gagah lagi nak naek turun bukit ni taw. mane tak nye. dye da 15 tahun pulak buat keje nih. no wonder la kite nampak dye tak tecungap2 pn naek trun bukit. ape yg interesting nye, dye da 51 yr old and has 2 cucu. but my father 50 yr old and still don has any cucu.'sume nye mgharapkan aku la tu kn.hehe

lepas da tengok2 bilik and rehat2 mane yg patot, malam tu kitorang de night walk. so malam tu sambil kitorang dibawak masok dalam utan, sambil tu pak li 'gune nme pendek jela, cite la pasal tumbuh2an and binatang2 yg ade dalam utan tmn negara nih. u noe wat? kitorang jumpe kala jengking yg time tu nga tunggu mangsa! dye duk dalam tanah, supaya nant bile mangsa lalu kt situ, dye boley teros ngaap! pak li suh amek gambr, tp ak takot la. hehe

then kitorang nek atas bumbum. bumbum ni cam pondok la. tapi tinggi cikit coz dari sini la kite dapat tengok haiwan2 liar yg de kat situ cari makan. tapi sayangnye, malam tu tak ade rejeki kitorang.tape la. korang sume nyorok dari ak ye..tape2..

then dalam pukul 11 lau tak cilap, baru kitorang dapat masok bilik and beciap2 utk tido. da la ujan. manyak sejok woo.

psstt..psstt..: tunggu part 2 pulak eh.hehe


Trimas sudi bace

Monday, December 20, 2010

change. change!

hye. sory ya sebab skrang my blog is undermaintanence. so macam tak berapa canteek lagi skarang. I love to try so many kind of layout that reflects me. But each layout, each brand need a different instructions. and kadang2 ade yang tak bagi instructions. so da pening la. anyone can help me? 

after this nak cari lagi and belajar lagi camne nak apply layout baru. sory ya kalau design font ni cam tak nampak jew. huhu..

psstt..psstt..: kalau ade cadangan, inform me ya! i really2 need it. T_T

Thursday, December 16, 2010

EXCITED TAK??

Haa...korang excited tak bile hari untuk kite ber'holiday' besame family akan tiba? ape? Hepy?? HEHE.. Sama la macam aku. Aku pon hepy. Lagi2 besame keluarge tecinta. Tak lame da lagi. Ari jumaat ni jew. Tempat nye adelah..........jeng3! Taman Negara... =D

Mule2 dengar ayah cakap nak pegi taman negara, ok la, tapi ape yang seronok nye taman negara? Then bile dengar ayah cakap ade beberape aktiviti yang agak lasak, and kitorang pon akan di'guide' oleh para 'guide' kt sana, ase cam bes lak. Yela, mane tak nye. Aku ni nampak jew cam lembut, tapi jiwa lasak. heheh..

Nak taw antara aktivinye? Erm.. Jungle tracking. Canopy walk. Melawat perkampungan orang asli. Bagi makan ikan sambil menyelam. and a lots of activities la. Tinggal kat sane pon 3 hari 2 malam. Memang banyak la kot aktivit yang dirancang. So, untuk bagi sikit gambaran tentang taman negara, aku sediakn sedikit gambar tentang nye.





Ni baru gambaran jew. Nanti lepas aku da balik dari percutian ni, aku cite lagi yea. Daa..!

psstt..psstt.. : teringin sangat nak pegi disney wonderland...ooohh...hihiih
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...