Wednesday, October 3, 2012

Hutang. Hapuslah dikau dari hidupku

Assalamualaikum ^^


Akhirnya petang tadi dapat jugak lah call PTPTN. Sebenarnya dari minggu lepas lagi mak kata nak call. Tapi asyik lupa lupa dan lupa. Anaknya ni pun lupa lupa dan lupa *banyak makan siput sedut agaknya. Lepas beberapa minit menunggu akhirnyaaa dapat juugak bercakap dengan operator customer service tu.


Tujuan sebenar bersungguh sungguh nak call tu sebab nak tau jumlah bulanan yang aku kena bayar menggunakan konsep ujrah (1%) tu. Bila cari kat laman web dia, dia tunjuk pulak jalan kerja macam mane nak kira bayaran ansuran. Awak, awak tau tak saya dah tak nak tengok jalan kerja macam ni yang boleh juling mata nak mengiranya. Lahaiii..malas betul nak kirakan. Disebabkan tak nak serabutkan kepala, capai telepon, call. Easy right? heheh

kalau rajin kira lah sendiri ye ^^



Ayah sangat rajin. Sebelum ni kalau dia bayar, dia mesti akan simpan resit pembayaran dalam fail. Siap buat time table bulan berapa dah bayar lagi. Tapi sampai akhir tahun lepas jelah. Tahun ni punya belum berbayar lagi. Jadi petang tadi lepas dah buat call lepas dah tanya berapa ansuran kena bayar, cepat cepatlah mak bayarkan sampai bulan september punya. Mak kata selagi ada duet ni bayar jelah dulu. Mak tak suka hutang hutang.


Disebabkan aku guna konsep ujrah, ansuran yang aku kena bayar RM137.80 setiap bulan, sampai tahun 2020. Maka lagi 8 tahun lagi untuk aku settle kan hutang diploma aku. YEEE...DIPLOMA baru yee. Belum masuk degree lagi. Bayaran balik untuk degree hanya akan dikeluarkan 6 bulan selepas tamat pengajian. Tahun depan lah gamaknya. T_T nanges memikirkan hutang yang belum habis bayar. wuuwuuu


ingatkan dah habis belajar, dah habis beban. rupe rupanya beban hutang pula yang mendatang



Kepada rakan rakan sekalian yang sudah bekerja, jangan lupa tanggungjawab anda ye. Adik adik kita yang lain pun nak meminjam seperti kita jugak. Nak bershopping seperti kita jugak. huhu. Nampak nau penyalahgunaan duet disitu. Bagi orang seperti aku yang masih berkebun dan dapat jugak lah hasil sikit sikit ni, tak berdaya dan tak mampu lagi nak membayar seperti kalian. Nasib lah ada mak yang sangat membantu anaknya untuk bayar secara konsisten untuk mendapatkan potongan 10% yang telah diberi oleh kerajaan. Haii kerajaan..potongan je ke? Cuba lah bagi kerja sikit kat kami ni, elok lah jugak. haha..dasar tak bersyukur betul kau ye.


TQ.

40 comments:

  1. ohhh PT. dah puas belajar kena siap sedia lah bayar. hukhuk. kerjaaa plis cepat sikit. T_T'

    ReplyDelete
    Replies
    1. kerja pliss tolong bagi kerjasama yee..sob sob

      Delete
  2. haa sila bayar ye..nty xbole keluar negara hikhikhik ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah jna..nanti tak dapat melancong negara negara impian...wuwuu

      Delete
  3. Replies
    1. lyaa nak panadol? zaty ada panadol lebih ni..huuhu

      Delete
  4. Time meminjang takde pula pikir susah2 mcm ni kan?
    alahai lecehnya nk langsaikan hutang pula hahah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. da pikir dah seksaan meminjam ni.
      tapi tepaksa meminjam jugak sebab mcm2 nak kena bayar.
      yuran lagi.buku lagi.haha ;D

      Delete
  5. Hutang wajib dibayar walau tidak dituntut. hehe. Aku pun banyak kena bayar tie, rasanya nak bayar banyak banyak terus sebulan kalau ada rezeki lebih la. Malas la nak tangguh tangguh

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah. kalo tngguh tangguh tu lagi banyak rasenye kena bayar..^^

      Delete
  6. Sesak dada bila dengar kena bayar...Kan best kalau ditukar jadi biasiswa..hehe..Belajar kena pandai lah kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah aini. belajar kena pandai, kena rajin, dapat lah biasiswa =D

      Delete
  7. Replies
    1. takpe. yang penting usaha. dah usaha, doa, tawakal insyaAllah dapat lah tu. tu dia tengah menyorok lagi tu. hehe

      Delete
  8. Replies
    1. gudung daik percabang tiga.. erk??? cam salah je =.=

      Delete
  9. Kepala kecamuk tak hengat tengok equation yg menggerunkan... hehe *Math selalu tak ade kat hati* Betul, hutang mesti mau dibayar;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tau takpe. sape lah yang nak kire kalau equation mcm tu..huhu

      Delete
  10. tensen call ptptn... nunggu lame baru angkt +-+"

    ReplyDelete
    Replies
    1. sabar jelah. ramai yg call tu sebab ramai jgk peminjam nye :)

      Delete
  11. arghhhh terus muntah tengok formula..tak suka math.hehe walaupon bkal jhd guru math

    ReplyDelete
    Replies
    1. yke?? ishh..kena stat suke tgk formula ni. kalo tak cmne nak ngajar math kat budak2 kalo cikgu sndiri tak suke math.hehe

      Delete
  12. ohh myyy. tak suka tgk kira2 tu. wowowwow.

    ain nak keje cecepat. pastu boleh stat bayar ptptn.

    btw, ain duduk presint 18. zaty duduk manaa?????

    ReplyDelete
  13. Pergh, equation add math ke tuh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak tau lah isabel..gamaknye mcm tulah kot. huhu. lemah betul lah tgk equation mcm tu kan =.=

      Delete
  14. Dezee ada call customer services tanya benda yang sama bila dia suruh tgk jalan kerjanya saya kata "Kak..saya xsuka segala jenis maths.Hahahaha.."

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..bagus! cakap je macam tu. ingat kita ni suke ke nak kire2 hutang sndiri. bgitau jelah, senang kan. kite pun boleh cepat bayar ^^

      Delete
  15. err anis pun x start bayo lagi :D
    bab hutang mmg laaambaaat nk bayo sbb tu malas nk hutang..hiks
    formula apa kt atas tu,tiba2 mcm migrain tgk..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala jangan migrain lagi anis..zaty takde ubat migrain nak bagi ni..haha

      Delete
  16. bagos2. utang kene sentiasa byr..sebab kite dah guna utk berjaya..cewahh..naseb baik sy dapat full scholar...cume bonded gn company selama 10 thn ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah. hutang WAJIB bayar. kang tak pepasal tergantung semua amalan kita ;)

      Delete
  17. Susah mau cerita bila bab PTPTN ni. Hahahahah.

    ReplyDelete
  18. Replies
    1. InsyaAllah..selagi badan mampu bekerja, selagi tulah akan kucari duet untuk langsaikan hutang2 ini :)

      Delete
  19. moga tercapai wawasan 2020 anda...hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah..mcm kena kan? moga2 tercapai wawasan 2020 ku..^^

      Delete

Cer komen.Cer komen.tanjat boboi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...