Saturday, July 28, 2012

Don't post status while you angry

Assalamualaikum ^_^


Pernah tak korang post status dekat facebook dalam nada yang marah? Maksudnye siap ade tande seru yang banyak!!!!!!!!! Eh, banyak pulak. Hehe. Kadang2 kite tak perasan kan bile kita post macam tu, kita menunjukkan sisi tak matang kita. It's not wrong untuk kita meluahkan sesuatu perasaan kat facebook tu. Tapi when it comes tu the angry status, sangat tak pro ok!


Let we change that tenaga2 negative tu kepada tenaga2 positive. At least orang yang bace status tu takde lah macam eh apahal minah ni duk marah2 berus gigi hilang, beli jelah baru. It's kind like that.


Tenaga negative
"Tak gune punye jantan! Selama ni aku ingat kau pergi meeting atas urusan kerja. Rupe2nye kau main betina kat belakang aku. Aku benci kau!!!!!!!"


Ape salah dekat sini? Dia sedar tak bile dia keluarkan status macam tu, orang akan tau status tu tuju dekat sape. Yes, her boyfriend. Dan sah2 lah daripada orang tak tau jadi tau kisah dalam kain laki tu. Dan yang bace status tu nanti off corse lah dari kalangan kawan2 dia jugak. At the same time, status macam tu boleh mengaibkan laki tadi.


Tenaga positive
"Bila orang yang kita sayang semakin hanyut dari pegangan agamanya, tarik lah dia. Jangan kita tinggalkan mereka terkapai2 dengan kealpaan mereka."


Jadi, bila kita tengah marah, tarik nafas. Be cool. Istighfar banyak2. Then, change that mood into advisable status. Dengan harapan, ayat tersebut dapat memberi kesan positive kepada orang yang membace tadi.


Maceh bace! =)

4 comments:

  1. Back then, when I still unmatured. Kalau sekarang memang tak lah. People change. hehe.

    ReplyDelete
  2. kita pernah buat. pastu malu sendiri. then delete. huhuhuh.

    ReplyDelete

Cer komen.Cer komen.tanjat boboi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...