Friday, February 4, 2011

Jom kite naikkan berat badan


Biasa kite slalo tengok how to loss weight. Tapi aku nak buat lain cikit dari bese which is How To Gain Weight. Kalo nak loss weight skarang nie dah banyak product yg boley kuruskan badan, such as London Weight Mgt, Slimming Beauty or JM5. Tapi slalo tak tengok product yg ley naikkan weight sseorang? jarang kan? Actually entry nie bukan la nk cite psl product untuk gain weight, tapi more on macam mane nak kire BMI kite. Ideal or not? underweight, normal or obesity?

Skarang kuakan calculator korang. tak kesa gune yg dlm laptop nie punye or hp. Ok, nak cari BMI:
Berat (kg)/ Tinggi (m2) = BMI
# besenye tinggi kite slalo dalam cm kn? so convert kn dari cm ke m = bahagi 100. (eg: 161cm ke 1.61m)
#m2 = m x m

Hasilnye: Underweight = under 18.5
              Normal weight = 18.5 - 24.9
              Overweight = 25 - 29.9
              Obese = 30.0 and above


So da taw kan berape BMI korang. Pada yg underweight, meh aku ajar cmne nak gain ye. Sumber2 nie pun aku dapat dari Tenet and Web. =)

  1. Makan makanan yg berkalori tinggi, which is foods that goods for you. jangan plak makan junkfoods banyak untuk naikkan calories. SALAH ye. nak taw calories banyak mane kite kene amek, g jew kat Sini.
  2. Eat enough protein foods such as ayam, ikan, daging, telur and additional protein supplements.
  3. Take essential fatty acids such as fish oil supplement sebab dalam tu ade Omega-3 fatty acids. dan biasa nya, sumber2 lemak sihat nie datangnye drpd fish, tuna, salmon, nuts and olive oil.
  4. Banyakkn sayur2an dan buah2an such as beans, potatoes and wheat/whole grain products.
  5. Minum banyak air such as air masak, jus buah2an and milk.
  6. Workout program. besenam la cikit2. jangan ingat kite kurus kite tak perlu bersenam.
So, berdasarkan ape yg aku da kaji cikit2 *fuyoo kaji tu HAHA, sebenarnye cara untuk gain and loss weight same jew macam ape yg aku sebut kat atas tu. cume yg membezakan dye, lau nak gain weight, dye kene lebihkn jumlah calories yg dye kene ambil. lau nak loss, dye kene kurangkan jumlah calories yg spatutnye dye kne ambil.


Kalo ikutkan aku, aku memang nak gain weight untuk normal kn BMI aku sebab aku punye lagi 0.5 jew nak normal. kirenye aku nie underweight la. Tapi agak susah ye sebab da genetic aku skinny body type. kau makan la banyak mane pun, lau da tulang structure kau kecik and metabolisme kau tinggi, susah gk nak naek, melainkan kene keje extra hard la nak gain nie.


Ade plak yg cakap " Ala, kau takya cibuk2 la nak menaikkan badan.nanti da kawen mesti naik punye.ha, time tu baru la nak beria bagai nak loss weight". so, ape mao buat? Cube jela setakat mane yg mampu. Bak kate pepatah, dimana ade kemahuan disitu ade jalan.


manusia memang tak pernah puas kan? bile kurus, nak gemuk. bile gemuk nak kurus. peringatan untuk aku juge. ;)




Maceh bace!

4 comments:

  1. weyh tinggi kau berapa ek zati? tapi kau mmg kuruih. awat aku kire aku obese ni ??? >.<

    ReplyDelete

Cer komen.Cer komen.tanjat boboi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...