Wednesday, May 25, 2011

Tutorial : Buat header gune Photoshop

Haa, malam ni aku nak ajar basic camne nak buat header. disebabkan ade orang tanye and jeles di shoutbox saye tu, saye akan ajo la cikit2. haha. ha, kak jah, meh blaja ngan aku meh. tamo malas2. nanti ekau sendirik yang merana.


First thing first, kena lah ade photoshop kan. takkan nak gune photoscape plak. sape yang takde tu, g download skang. lau tak, ikat dye kat pokok semut api! =p


STEP 1
(lau xnmpak sile klik utk tumbesaran)

mule2 bkk photoshop > file > new

so, gambar di atas akn kua & ikutlah semua measurement tu

 STEP 2
lepas tu akan jadi camni

 STEP 3
star 1: klik file > open (pilih la gambar ape2)

star 2: gambar akan kua

star 3: pastikan mode anda seperti contoh itu spy layer xkn betindih

 STEP 4
pegi disebelah kiri, pilih magic wand tool

 STEP 5
star 1: gunekan tool tadi & tarik dari bucu kiri atas (star 1) sampi bucu kanan bwh (star 2)

star 3: lepas dah tarik, right klik pd gmbr > select inverse

 STEP 6
star 1: pilih move tool

star 2: tarik gmbr hingga ke layer belakang tu (transparent layer)

 STEP 7
star 1: akan jadi camni. 

star 2: tekan tande right tu utk hilangkan petak garisan hitam di star 1

 STEP 8
sebelum tu, pegi file > save for web and devices

hasilnye spt diatas dan tekan save di sblh atas kanan



Mudah kan? hehe. Selamat Mencuba!

HUPDATE
lau nak resize gambar tu, ley ejas kt ank panah hijau tu.


Maceh bace and klo suke like lah!

6 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. bole try buat sendiri pasni :)

    ReplyDelete
  3. ala x reti la nak guna benda alah nie ...tolong la buat untuk kak eyna ..nanti upah top up 10 hinggit ..buleh?

    ReplyDelete
  4. tie. aku nak buat yang macam mum sekarang. macam mana ?

    ReplyDelete

Cer komen.Cer komen.tanjat boboi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...